1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.60 (5 glasova)

Voda - gutljaj zdravlja vredan - hrono savetihrono, ishrana, dijeta, mrsavljenje, lako, brzo, najbolji, kako da, gubitak, ana, gifing, bmi, voda, dijetski

Pri visokim temperaturama vazduha i teškom fizičkom radu potrebe organizma za vodom se povećavaju!

Za vreme letnjih žega mnogi ne mogu da se napiju dovoljno vode. Zbog neznanja neki posežu za raznoraznim hladnim napicima, ne razmišljajući pri tome koliko na taj način mogu da naškode svom organizmu. Stručnjaci tvrde da pri običnim temperaturnim uslovima i lakom fizičkom radu odrasla zdrava osoba u organizam treba da unese dva do tri litra vode dnevno. U uslovima ekstremno visokih temperatura potrebe organizma za vodom se povećavaju.

Ta dragocena tečnost

Vodom se prenose hranljive materije, održava normalna struktura svih tkiva u organizmu i eliminišu konačni produkti metabolizma. Ona ima značajnu ulogu u održavanju stalne telesne temperature i odvijanju niza drugih životnih procesa. Gubitak vode od litar do litar i po već izaziva potrebu za uspostavljanjem vodeno-mineralnog balansa.
– Količina tečnosti koja se u toku dana pije zavisi od individualnih karakteristika svakog pojedinca, to jest od zapremine tela i od vrste, intenziteta i dužine fizičke aktivnosti u toku dana. Logično je da ljudi koji su aktivniji imaju i veću potrebu za rehidracijom, ali ni tu ne treba preterivati. Ako se popije više vode od potrebne količine, može doći i do neželjenih posledica, kao na primer do povišenja krvnog pritiska usled povećanja krvnog volumena – objašnjava nutricionista Jovo Knežević.

Ne treba preterivati
Prema njegovim rečima, kardiovaskularni sistem može posebno da strada ako se pretera sa unosom tečnosti pri promeni temperaturne sredine, kao što je nagli ulazak u vodu ili izlaz iz klimatizovane prostorije, gde razlika u temperaturi može biti čak i veća od 20 stepeni.
– Narodi Bliskog istoka imaju običaj da na vrućinama piju tople ili mlake napitke, najčešće čajeve. Takav način rehidracije je dobar za termoregulaciju, sprečava mogućnost temperaturnog šoka, kao i nepotrebno znojenje, odnosno gubljenje tečnosti i elektrolita – kaže Knežević.

Šta je pravi izbor?
Vodu je najbolje unositi pomalo i češće u toku dana. Drugi napici mogu više da štete nego da koriste, tvrde stručnjaci. Preterano konzumiranje alkoholnih pića na vrućinama za posledicu može imati upravo dehidraciju. Zbog visokog sadržaja šećera, gazirani sokovi mogu imati slično dejstvo pa ih treba izbegavati.
– Izbor vode treba da bude prilagođen aktivnosti. Niskomineralne vode se preporučuju kod lake i umerene fizičke aktivnosti, dok kod pojačanog fizičkog rada treba piti vodu sa višim procentom minerala. Pri tome treba voditi računa da se voda ne unosi neposredno pre obroka i minimum pola sata posle obroka. Ako je obrok bio kaloričniji, gazirana voda će biti pravi izbor. Kod laganijih obroka prednost treba dati običnim flaširanim vodama – kaže Knežević.

 

Prijatelj sajta

Go to top