1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 3.75 (4 glasova)

Zašto je važno večerati? - Hrono ishrana

Večeru ne treba preskakti, jer preskakanjem bilo kog glavnog obroka (doručak, ručak i večera) dolazi do poremećaja tj usporenja bazalnog metabolizma.

Obično ljudi koji žele da smršaju, preskaču večeru, što nije dobro. Preskakanjem večere može doći do pada ukupnog broja kilograma, ali isključivo na račun mišića, dok će se masti, koje želimo da izgubimo, čuvati.

Pojesti zdrav obrok uveče je jako važno i neophodno. Imajte u vidu da narednih 8-10 sati nećete jesti, pa samim tim Vašem telu su potrebni nutrijenti  za održavanje telesnih funkcija i bazalnog metabolizma. Večera, takodje, održava nivo šećera i insulina stabilnim dok spavate.

Večera Vam zapravo može pomoći da izgubite kilograme (patološke masnoće) ili da održavate željenu težinu. Pomaže da se osećate sitim duži vremenski period.

Ukoliko preskočite večeru može doći do pada šećera u krvi pa samim tim do pojave gladi u toku noći, što može rezultovati lošim snom i buđenjem i uzimanjem hrane u toku noći, što svakako nije dobro.

Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnih metaboličkih poremećaja u organizmu, toliko je I naglašavanje večere odlučujuće za neuspeh mnogih dijeta, kao I za nastanak figure koja ne odgovara našoj bazičnoj konstituciji (uvećanje stomaka, zadnjice, jahaće pantalone, uvećanje gornjeg dela ruku kod žena itd). Ovaj obrok je isto tako važan kao i doručak i ručak, ali je naravno važno izabrati prave namirnice za taj obrok. Koje su to namirnice? 

*Šta večerati?

Uveče se organizam priprema za odmor. Uveliko se snižava nivo kortizola (hormona budnosti) I nizak je nivo insulina. Samim tim, večernji obrok treba da bude lagan, jer naš organizam nema mogućnosti da se bori sa teškom ili obilnom hranom koju pojedemo uveče.

Izbori kao što su pica, sendvič, musli, lanene pločice, testenina, voće I sl upravo predstavljaju tu tešku hranu za večernji obrok, koju naš organizam nije u stanju tada da stvari I budite sigurni da ste uzimanjem ovakve hrane za večeru dodali nekoliko slojeva sala na svoj stomak, zadnjicu ili butine.

Večernji obrok treba da sadrži lako svarljive proteine (bela mesa, ribu, belanca), salate, povrće koje nije skrobno I namirnice bogate vlaknima.

Napravićete odličan izbor ako za večeru pripremite jednu od vrsta riba kao što je oslic, orada, brancin, skarpina, list, pastrmka, smudj, skuša, losos, tuna i sl. Možete ih jesti sa sezonskim salatama koje ćete preliti hladno ceđenim uljima.  Takođe, ćete napraviti dobar izbor ako uveče pripremite grilovanu piletinu ili ćuretinu ili kuvana belanca u kombinaciji sa nekom sezonskom salatom koja se može začiniti sokom od limuna ili u kombinaciji sa nekim grilovanim povrćem. 

Prijatelj sajta

Go to top