1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 3.10 (5 glasova)

Hrono doručak - recepti

*Kod BMI od 25 do 30 količine nisu ograničene!

*Kod BMI preko 30, količine obavezno moraju da se uskladjuju prema savetu lekara.

*Dobro je popiti povremeno svež sok od pomorandže (svež cedjeni sok je alkalan, odnosno baznog pH dok je pasterizovan kiselog pH, što je nepovoljno za organizam, dugotrajno zakiseljavanje organizma dovodi do slabljenja imunog sistema). Ovo je jedino voće koje je dozvoljeno povremeno unositi ujutro, jer ima veoma malu količinu voćnog šećera, a veliku količinu izvesnih enzima koji olakšavaju varenje (ponavljamo, ujutro je prirodna sekrecija enzima koji pomažu varenje voća minimalna). Pomorandža je voće koje je prihvatljivo i za dijabetičare.

1) Tostiran integralni hleb (hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava mršavljenje ili održavanje idealne težine), namaže se puterom i jedno parče se pojede sa kiselim mlekom (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu, tako da je
moguće stvaranje masnih naslaga na stomaku i bokovima, a kod muškaraca često i na podbratku). Drugo parče namazati puterom i džemom bez šećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera ili onaj sa dodatom fruktozom – ova fruktoza ne podiže nivo insulina, jer za razliku od šećera iz svežeg voća, ne dovodi do aktivacije pankreasa!)

2) Palenta sa sirom feta ili kravljim mladim sirom, kiselo mleko.

3) Kifla od heljdinog ili kukuruznog brašna, čaša kiselog mleka sa 2.8 ili 3.2% masnoće

4) Pržena jaja, može i više jaja, samo ukloniti žumanca (dovoljno je u toku sedmice pojesti 4 žumanca, dok za unos belanaca ne postoji nikakvo ograničenje), sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir, kiselo mleko, čaj ili kafa.

5) Musli, voćni jogurt (voćni jogurt se preporučuje povremeno za doručak, iako ne pripada pravom hrononutritivnom obroku za doručak - iz psiholoških razloga; neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa).

6) Tost sa puterom i šunkom, žuti sir, kiselo mleko, krastavac

7) Kajmak, tost, tvrdo kuvana jaja (1-2 celo, ostala bez žumanca), kiselo mleko, paradajz

8) Proja sa sirom

9) Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaže sa svežim mućenim jajima i mladim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i ispži na malo ulja).

10) Gibanica, kiselo mleko

*Praška šunka, pileće i ćureće grudi su dozvoljene, pečenica takodje, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao što su paštete, viršle i nekim suhomesnatim poizvodima –
ukoliko ne znamo tačan sastav i količinu aditiva.

Prijatelj sajta

Go to top