1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 glas)

Proteini - osnova građe

Proteini snabdevaju telo amino kiselinama, koje obezbedjuju rast, održavanje i reparisanje, odnosno popravljanje tkiva, a takodje su fundamentalan izvor vitalnih supstanci: enzima, hormona, neuro transmitera itd..
Naše telo niti proizvodi, niti skladišti proteine. Ukoliko unosimo malo ili ne unosimo uopšte proteine, naše telo počinje da razgradjuje mišićno tkivo, da bi obezbedilo odredjene amino kiseline neophodne za rad srca i unutrašnjih organa, kao i imunog sistema.
Unos proteina je više nego nužan, procena unosa je oko 1g po kilogramu, mada po najnovijim kliničkim ispitivanjima, ovaj unos ipak mora biti oko 1,6 g po kilogramu telesne težine.
U crvenom mesu i u pilećem i ćurećem belom mesu se nalaze velike koncentracije karnozina, amino kiseline koja utiče na misaone procese, razvoj mozga, usporavanje procesa starenja mozga, a u obliku suplementacije danas se obavezno koristi kao pomoćni lek u terapiji autizma kod dece, kao i u vegeterijanskoj ishrani.
S druge strane, mišićima je neophodna ova amino kiselina da se pravilno kontrahuju, a naročito se ovo odnosi na funkciju srčanog mišića.
Nivo karnozina padne za 67% do starosne dobi od 70 godina. Još uvek traje nedoumica oko konzumiranja crvenog mesa, mnogi nutricionisti su protivnici njegove upotrebe u ishrani. Hrononutricija kaže da ipak treba unositi umerene količine crvenog mesa, jer to može da bude više korisno nego štetno. Ograničenje unosa neophodno je kod bolesnika koji boluju od parkinsonove bolesti (ne zabranjeno, već ograničeno) i druga ograničenja za sada nisu poznata.

 

Prijatelj sajta

Go to top