1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 glas)

Kako se mast oslobadja iz masne ćelije?

   Dok s jedne strane masno tkivo skladišti mast, ono isto tako, srećom po nas i otpušta mast koju je prethodno uskladištilo.
Ovo je drugi deo procesa obezbedjenja energije za funkcionisanje našeg organizma.
   Kao što smo videli, adipociti su ukladištili velike molekule, koji se zovu trigliceridi u svoje specijalne delove ćelije, koji se zovu rezervoari.
Da bi se ovi molekuli otpustili u krv, potrebno ih je razbiti u manje delove (trigliceridi ne mogu napustiti zdravu, neoštećenu masnu ćeliju, ne postoji nikakva magična masaža, ili supstanca koja može dovesti do toga da masna ćelija izbaci svoj sadržaj, osim ukoliko se sama ćelija ne raspadne). Tajna je opet u enzimima, posebno enzimu lipazi, koji je odgovoran za razlaganje triglicerida. Lipaza se nalazi u adipocitu, ali je neaktivna, sve dok je insulin prisutan, jer svojom aktivnošću, hormon insulin direktno blokira enzim lipazu! Znači, sve vreme dok jedemo i grickamo, hormon insulin vredno radi na pravljenju masnih naslaga, a enzim koji razlaže masnoće iz naših masnih rezervi ne funkcioniše.
Ne postoji ni teorijska mogućnost da izgubimo i miligram masti sve dok je insulin aktivan, a ponavljamo, on je aktivan još oko 2-3 sata nakon svakog poslednjeg zalogaja.
Hormoni koji aktiviraju lipazu su adrenalin i noradrenalin, takozvani stres hormoni, oni se otpuštaju u najvećoj meri pri fizičkoj aktivnosti ili u stanjima stresa: toplota, hladnoća, fizička agresija, mentalni stres...). Aktiviran stres hormonima, enzim lipaza razlaže molekul triglicerida u manje delove i specijalnim biološkim ključem otvara izlazna vrata adipocita, te se ove, sada sasvim male partikule otpuštaju u krv. Ovi delići se zovu masne kiseline i glicerol. Te masne kiseline zapravo služe kao mišićno gorivo.

Kad se u krvi nadju masne kiseline i glicerol, postoje dve alternative:

- ili ćemo biti fizički aktivni i naši mišići će sagoreti energiju koja im se ponudila

- ili ćemo biti fizički neaktivni, te će masne kiseline i glicerol ostati u krvotoku, pa će ubrzo
masno tkivo, koje je zapravo biološka fabrika, preuzeti ove elemente i u svom delu za
reciklažu, retransformisati ponovo u trigliceride i uskladištiti, ali ovaj put u delu koji služi za skladištenje otpada.
   Stalnim svakodnevnim ponavljanjem ovog procesa može se uskladišti jedna ogromna količina otpadnog materijala, a ove supstance nisu više zdravo masno tkivo, već jedna masa puna biološkog, ali i industrijskog otpada, koji se veoma teško uklanja. Masne kiseline delom odlaze i u jetru, gde se uz pomoć jetrinih enzima direktno pretvaraju u trigliceride, tada se oni nazivaju serumski trigliceridi i nalaze se u slobodnoj cirkulaciji.

Prijatelj sajta

Go to top