1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (2 glasova)

Proizvodi od soje

Tamari i Shoyu su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje. Fermentisani prehrambeni proizvodi su namirnice u čijem je sastavu bar jedna komponcnta bila podvrgnuta delovanju mikroorganizama (bakterije, kvasne gljive ili plesni) usled čega su nastupile karakteristične hemijske i organo-leptičke promene. Proces fermentacije se strogo kontroliše kako ne bi došlo do kvarenja, što bi u potpunosti promenilo kvalitet i ukus proizvoda. Fermentacijom soje nastaje čitav niz sojinih proizvoda (sirasti proizvodi, miso). Dva najpoznatija sojina umaka su Tamari i Shoyu. Fermentacija ova dva proizvoda traje oko godinu dana na normalnoj temperaturi u drvenim bačvama, a vrsta plesni koja se koristi, naziva se Aspergillus oryzae. Razlika između ova dva proizvoda je u tome što tamari u sebi sadrži samo so i sojinu kašu, tako da mu je i ukus jači. Shoyu pored sojine kaše i soli sadrži i prepečenu pšenicu. Ovi proizvodi bogati su amino kiselinama, dakle dobri su izvori belančevina. Pored toga sadrže mikroorganizme koji podstiču fermentaciju u crevima tj. olakšavaju varenje hrane. Ovi umaci koriste se kao dodaci različitim jelima: supama, čorbama, salatama, žitaricama.

PROIZVODI KOJE SAMI MOŽETE PRIPREMITI OD SOJE SU: mleko, jogurt, pavlaka, okara, pašteta, klice.

PAVLAKA OD SOJE: Pripremiti koncentrovanije sojino mleko, odnos 1: 3. U sojino mleko iscediti sok od limuna. Ostaviti neko vreme da odstoji. Posle izvesnog vremena stvoriće se pavlaka, koja se odvaja od surutke. Lagano kašikom skinite pavlaku u teglu i čuvajte u frižideru. Možete je dodavati 21 svuda gde ste do sada dodavali pavlaku od kravljeg mleka. Sojina pavlaka predstavlja niskokaloričan dodatak jelima i napicima. ( U većini recepata umesto ove pavlake koristi se pavlaka od tofu sira, prosto zbog jednostavnije pripreme i lepšeg ukusa).

SOJIN JOGURT: Za pripremanje sojinog jogurta potrebne su specijalne gljivice pod nazivom Soyadaphilus ili Theradophilus. One se mogu nabaviti u inostranstvu. Sami možete pripremiti jogurt na sledeći način: 7 dl sojinog mleka,1dl sojinog jogurta. Dobro izmešati mleko i jogurt i ostaviti na toplom mestu. Jogurt će se zgusnuti za nekoliko časova.

OKARA: Ostatak koji preostane, posle ceđenja sojinog mleka, naziva se okara. Ona sadrži veliku količinu hranljivih materija. Koristi se za pripremanje peciva, keksa, šnicli. Za jela koja se peku ona zamenjuje jaja. (Jedna kašika okare sa dve kašike vode zamenjuje jedno jaje). Čuvati u zamrzivaču.

SOJINE KLICE: Da bi uzgojili izuzctno vrednc sojine klice, potopite sirovo zrno u mlaku vodu i preko noći ostavite na mračno mesto na tempraturi od oko 23 stepena. Narednih 7-8 dana treba ih 3 - 4 puta dnevno ispirati pod mlazom vode, tako da stalno budu vlažne. Posle nedelju dana sojino zrno će pustiti izdanke. Odrežite ih, otklonite sa klica tanku opnu.

Go to top