1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.17 (6 glasova)

Greške u ishrani dece

Bez mleka

Ishrana bez mlečnih proizvoda i nadoknade kalcijuma deci donosi pokvarene zube i loše kosti. A budući da kosti rastu do 20-te godine, slabe kosti u tinejdžerskim godinama znače slabe kosti za ceo život i vrlo moguću osteoporozu.

Strah od crvenog mesa

Crveno meso povezuje se s pojavom tumora, ali majke koje su zbog toga potpuno izbacile crveno meso iz jelovnika svoje dece verovatno su previdele značaj gvožđa koje se nalazi u mesu koje je neophodno za razvoj mozga i rast kostiju.

Previše mesa - premalo žitarica

Ponekad roditelji preteruju sa mesom na štetu ugljenih hidrata. Dijeta bogata mesom, ribom i salatom ne daje dovoljno energije za aktivan tinejdžerski život. Deci, a posebno onoj koja se bave sportom, potrebna je konstantna nadoknada energije, a to se najbrže postiže ugljenim hidratima.

Izgladnjivanje

Pre i posle konzumacije velike količine hrane nastupa faza izgladnelosti. Dodajući tome naviku preskakanja doručka, telo može ponekad da bude bez hrane i 12 do 18 sati, nakon čega ponovno sledi uzimanje preobilnih obroka. Na taj način nagle energetske zalihe u organizmu skladište se u masno tkivo. Organizam koji nema stalan i siguran priliv energije i hranjivih stvari razvija nepoželjne metaboličke navike, a telo, ni u stanju izgladnelosti ni u stanju prezasićenosti ne daje svoj maksimum.

Preskakanje doručka

Osim što obnavlja energetske zalihe tela za novi dan, zdrav doručak od integralnih žitarica i mlečnih proizvoda održava uravnoteženom koncentraciju šećera do idućeg obroka, poželjno do ručka. Na taj način za ručak bi trebalo konzumirati razumne količine hrane, jer telo prethodno nije bilo u stanju izgladnelosti.

Manjak tečnosti

Voda je neizostavna za pravilno funkcioniranje svih telesnih ćelija. Osim što smiruje žeđ, voda nas čini i manje gladnim, pomaže ispiranju toksina iz tela. Gazirani sokovi nisu poželjni. Njihov uticaj na organizam je dehidrirajući. Manje od pet čaša vode dnevno takođe je loša navika.

Go to top