1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.17 (15 glasova)

POVRĆE od A do Špovrce, recepti, kuvar

 

Artičoka je višegodišnja biljka koja uspeva u toplim krajevima. Imaih i modrihi zelenih. Stižu u rano proleće,a najzrelije su u mesecu martu. Spadaju u grupu lakih hrana. Ima specifičan ukus zbog prisustva eteričnih ulja. Artičoka je gotova tj kuvana kada se listovi mogu lako odvojiti od glavice. 

Beli luk je jedno od najpoznatijih začinskih povrća.  Ima izuzetno karakterističan miris i ukus i koristi se kao dodatak brojnim jelima, salatama, umacima, sosevima. 

Blitva je dvogodišnja biljka i kod nas se upotrebljava kao povrće. U ishrani se koriste listovi blitve ili samostalno ili kao dodatak brojnim jelima. 

Boranija je često kultivisano i gajeno povrće. Može biti žuta ili zelena i različitih veličina. Koristi se za spremanje brojnih jela samastalno ili u mešavini sa drugim povrćem.

Bob je povrće iz grupe mahunarki i njegovo seme koje je krupno se koristi u ishrani.  To je jednogodišnja biljka koja se seje u martu, a bere onda kada mahune sazre tj dobiju crnu boju. Izuzetno je bogato hranjivim sastojcima, pa se u ishrani koristi slično kao pasulj.

Brokoli još nazivaju i divlji kupus. Raste i razvija se poput karfiola, a u ishrani se koristi cvat ove biljke ali još i listovi i stabljika. Može se koristiti kao svež, a češće kao baren, sam ili u mešavini sa drugim povrćem.

Grašak pripada grupi mahunari. To je jednogodišnja biljka. Toje povrće koje se koristi najčešće u zrnu, a ređe u svojoj mahuni. Ima veliku energetsku vrednost, a kako dobro uspeva i u prohladnim i vlažnim klimama gde daje velike prinose uz malo muke dobar je za gajenje. Lako ga je konzervirati što mu daje veliku prednost u odnosu na druge mahunarke. Koristi se za spremanje čorbi, pirea, kao prilog i kao dodatak drugim jelima i salatama.

Dinja se u našim uslovima uglavnom koristi kao voće, a u suštini pripada grupi povrća. Ima nekoliko vrsta dinja, a jedna od najpoznatijih je ananas dinja koja je slatkastog ukusa. 

Zelena salata je jednogodišnja zeljasta biljka. Jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih dodataka jelima širom sveta. Lako se gaji i laka je za upotrebu u kulinarstvu. 

Zelje je višegodišnja zeljasta biljka, koja je obično samonikla, a negde se i gaji. Za ishranu se koriste listovi, samostalno ilia kao dodatak drugim jelima. Kao i brojne druge “listove” koji se koriste u kulinarstvu, pre upotrebe je potrebno obariti listove da omekšaju. 

Karfiol je jedna od kultivisanih vrsta divljeg kupusa. Ima kratko i debelo stablo i krupne cvati koje se koristi u ishrani. Ukusno je povrće kojeg ima tokom cele godine.  Koristi se u ishrani kao samostalan ili u kombinaciji sa drugim jelima. Lako se konzervira pa je stalni sastojak zimnica.

Keleraba je takođe kultivisana vrsta divljeg upusa. Mogu biti zelene ili modre. Zdravo je povrće koje se može koristiti kao sirovo, a češće kao varivo u različitim jelima.

Kelj je kultivisana vrsta dvljeg kupusa.  Od kelja se spremaju čorbe, variva, musake, kroketi, sarme i brojna druga jela.

Kiseljak se retko upotrebljava u ishrani, ali postoji. Od ovog povrća koje se pojavljuje u proleće i leto se koristi lišće u ishrani i to najčešće za čorbe i umake. 

Krastavac je kultivisana zeljasta biljka iz reda bundeva. Ima ih viševrsta,anajvišeseslužekaosalata. Lak je a konzerviranje pa je obavezan sastojak zimnica.

Krompir je jedno od  najvažnijih povrća koje se koristi tokom cele godine. Vodi poreklo iz Južne Amerike. U Evropi se pojavljuje u 16 veku i nakon toga se širi celom svetom. Pripada grupi skrivenosemenica i lak je za uzgoj. Mladi krompir se vadi iz zemlje u maju i junu mesecu i veoma je ukusan, a sadrži veliku količinu vode u sebi. Najčešće razlikujemo roze i beli krompir. Što se tiče upotrebe u kulinarstvu, moramo reći da se koristi za sve i svašta!

Kupus sladak je dugogodišnja ili višegodišnja kultivisana zeljasta biljka. Može biti zeleni ili plav (kod nas se kaže crveni). Koristi se za spremanje velikog broja kuvanih jela, al ii kao svež za salatu. Ostavlja se kao zimnica i to je kiseli kupus, tako da je kozerviranje lako. U našoj kuhinji široko raspostranjena namirnica. 

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka. Jedu se njeni plodovi koji su okruglogoblikaakora možebiti  tankaili debela. Po boji mogu biti crveneili žute. Meso lubenice je veoma slatko i ispunjeno je  semenjem, a procentulano u sebi najviše ima vode. Lubenice sazrevaju od jula do septembra.

Maslina je nisko zimzeleno drvo, a od čiji se plod korisi u uspeva u području Mediterana. Zato su i jedan od glavnih sastojaka mediteranskih recepata. Od ploda secedi ulje ili se koristi cela u kulinarstvu za jelo ili kao dodatak jelima. Plod masline je okruglog oblika,a boje je tamno zelene ili crne. Masline se koriste i kao cele ishrani. Najbolje je da se beru kad su poluzrele u mesecu julu. Zatim se obrađuju i tek onda koriste. Od maslina se dobija najbolje ulje. Presovanjem maslinki i propuštanjem kroz prese dobija se hladno ceđeno ulje ili obradom preko vrelih para i vode.

Paprika je jednogodišnja biljka čiji se plodovi koriste u ishrani ili kao začini. Vodi poreklo iz Južne Amerike, ali je sad rasprostranjena i gaji se u celom svetu. Ima ih više vrsta. Razlikuju se po boji, obliku i ukusu. Mogu imati blagi ukus, slatkast i ljut. Boja parike varira od zelene, žute, prošarane do različitih nijansi crvene. Od paprika se prave brojna  jela, a paprika se lako konzervira i obavezan je sastojak svake zimnice. Od paprika se prave i začini.

Paradajz je u suštini višegodišnja biljka, ali se uglavnom gaji kao jednogodišnja. Koristi se plod koji je crvene boje. Postoji više vrsta koji se uglavnom razlikuju po veličini i obliku ploda. Zreo paradjaz se koristi za saltu i spremanje brojnih jela, a može  i da se konzervira pa je uobičajni sastojak zimnice.

Pasulj ili grah potiče iz grupe mahunarki i to je varivo koje se veoma mnogo koristi. Spada u povrća velike biološke vrednosti. Izuzetno je kalorično povrće. Postoji preko 70 različitih vrsti sorti pasulja. Od pasulja se spremaju najrazličitija jela i salate. Važno je pasulj dobro pripremiti i da se u kuvanju ne meša više vrsta pasulja, već da se koristi isključivo jedna vrsta, jer se kod obrade, jedna vrsta može dobro termički obraditi ,ali druga ne.

Patlidžan je jednogodišnja biljka koja daje plodove modre boje (ljubičasto plave). Upotrebljava se kao varivo ili još češće za salate.

Paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka i koristi se u ishrani kao aromatično povrće. Njačešće se koristi za supe i čorbe.

Peršun je koren duguljastog oblika, beličaste boje. Koren se koristi kao dodatak supama i čorbama, a listovi peršuna kao začin za brojna jela.

Praziluk je dvogodišnja zeljasta bilja ivrstaluka. Od običnog luka se razlikuje po tome što se upotrebljava cela stabljika u ishrani.Koristi se za čorbe, salate kao sastojak kuvanih jela. Može se koristit ili kao svež ili kao termički obrađen. Ima specifičan ukus i miris.

Prokelj je povrće iz grupe kupusa, a po izgledu podseća na minijaturni kupus. Bogat je vitaminom C i A, kao i proteinima. Koristi se za salte ili kao varivo i dodatak brojnim jelima.

Raštan je kultivar divljeg kupusa. Ne fromira cvati kao drugi kupusi. Može se naći i kao divlji u prirodi. Obično se koristi kao dodatak drugim jelima ili samostalno (npr sarmice). 

Ren je koren koji se kao takav koristi u ishrani. Najčešće za saltu. Pre upotrebe je dovoljno očistiti samo spoljnu koricu i spreman je za upotrebu. Običnio se renda. Ima specifičan ukus.

Rotkva je jednogodišnja zeljasta bilja čiji se koren koristi u ishrani. Jako je zastupjena u kuhinjama Zapadne Evrope. Može biti spremljena kao varivo a češće kao salata.

Rotkvica je zeljasta dugogodišnja biljka. Kultivisana je kroz istoriju te se sad koristi za ishranu ljudi. Najčešće se koristi kao salata. 

Spanać je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. To je povrće od koga se u kuhinji upotrebljava samo lišće, ima ga tokom cele godine, ali je najbolji u aprilu i maju mesecu. Koristi se za spremanje variva. Poznato je da spanać sadrži veliku količinu belančevina, gvožđa i fosfora.

Sočivo je jendnogodišnja biljka iz grupe mahunarki. Koristi se za spremanje variva. Postoji nekoliko vrsta koji se razilkuju po boji: žuto, smeđe, crvenkasto, crno i zeleno. Sadrži veliku količinu belančevina. Koristi se za spremanje čorbi, variva i kao dodatak jelima.

Tikva kod nas poznata još kao bundeva je jednogodišnja biljka puzavica. Njeni krupni plodovi se koriste u ishrani. Lako je svarljiva. Kod tikve i pulpa i semenke su jestive. Semenke se mogu peći i kao takve koristiti kao grickalice, a njihovom obradom se može dobiti ulje. Pulpa bundeve se koristi u ishrani kako za slana tako i za slana jela: za čorbe, pite, kao nadev ili dodatak nekim jelima ili kao samo pečena, čuvena budevara..

Tikvica je jednogodišnja biljka puzavica. To je kultivar tikve koji se koristi u ishrani. Od nje se mogu spremati brojna slana jela ili salate. 

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka koja se kultiviše zbog svog prijatnog mirisa. Koristi se za spremanje čorbi i supa, za pripremu salata i brojnih drugih jela. Semenka celera se upotrebljava kao začin. 

Cvekla je povrće karakteristično crvene boje. Jako je popularno povrće jer je ima preko cele godine. Za upotrebu je najbolja mlada cvekla. Obično se ili kuva ili kiseli. Lako se konzervira pa je popularna kao salata koja dugo stoji.

Crni luk je dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se kao vrlo popularno povrće koje se koristi u ishrani, kao sastojak brojnih jela, kao začin ili kao salata. To je najotpornija i najstarija baštenska povrćka. Može biri različitih veličina, oblika i boja, a sve imaju karakterističan oštar ukus, jer je crni luk bogat eteričnim uljima. U proleće u kulinarstvu je jako popularan mladi luk. 

Šargarepa  je dvogodišnja biljka čiji se koren korist u ishrani. Koren je duguljastog oblika, narandžaste boje, slatkog ukusa i bogat vitaminom A. Od šargarepe se spremaju razna variva, salate, umaci, ali i kolači. Koristi se i u svežem stanju i kao konzervirana.

Špargla je višegodišnja zeljasta biljka.  U ishrani se koristi mekani deo stabljike i glava. Od nje se pripremaju čorbe, salate ili se koristi kao garnirung uz druga jela. Takođe može i da se konzervira.

Go to top