1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.36 (7 glasova)

Kako nastaje vino!

1. Potrebno vam je grožđe

Umesto grožđa, mogllo bi se koristiti bilo koje drugo voće, ali

99,9 procenata svih vina u svetu pravi se od grožđa, jer ono daje najbolja

2. Grožđe se stavi u posudi iz koje neće iscureti

3. Zgnječiti da se dobije sok

4. Čekanje

Nakon što je zgnječeno grožđe kvasci koji se prirodno nalaze u vinogradima, pa i u grožđu dolaze u dodir sa šećerom iz soka grožđa i postepeno ga pretvaraju u alkohol. Dejstvom kvasaca stvara se i ugljen-dioksid koji se gubi isparavanjem. Kada kvasci prestanu da deluju, sok je postao vino. Umesto šećera, u soku sada postoji alkohol. Što je grožđe zrelije i slađe, to će vino imati više alkohola. Ovaj proces se zove fermentacija.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.10 (5 glasova)

Roze vina

Postoje dve osnovne metode za pravljenje rozea. Očigledan način je da se pomeša belo vino sa malo crvenog, ali je ovo u suprotnosti sa zakonom u mnogim zemljama. Drugi metod je da se započne fermentacija crnog grožđa kao u procesu proizvodnje crvenog vina uz pažljivo nadgledanje ferementacije. Kad smesa dostigne željenu boju - ukloni se koža i fermentacija završi bez nje. Neke sorte grožđa su pogodnije za proizvodnju rozea od drugih.

(izvor: Wikipedia)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.00 (5 glasova)

Crvena (crna) vina 

Ova vrsta vina se spravlja od crnih sorti grožđa i za razliku od belih vina umuljano grožđe, kljuk, odstoji u sudu  neko vreme da pusti boju pre nego što se otoči sok. Idealna temperatura za fermentaciju crnog vina je 29-30° C. Vina dobijena od tog soka, šire, ponekad zbog gustine svoje boje izgledaju kao da su crna. Otud kod nas za takva vina izraz crno vino iako je ono u svojoj suštini crveno. Boja crvenih vina pokriva spektar od boje bledo cigle do duboko rubin crvene, preko ljubičaste do skoro crne.

*Popularna crna vina:

Cabernet Sauvignon: Može biti iz Kalifornije, Australije, Francuske ili nekog drugog kraja

Merlot: Može biti iz Kalifornije, Francuske, Vašingtona, Njujorka, Čilea i drugih mesta

Nebilo

Širaz

Pinot Noir: Može biti iz Kalifornije, Francuske, Oregona, Novog Zelanda i drugih mesta

Beaujolais: Potiče iz Francuske

Lambrusco: Običlno je poreklom iz Italije

Chianti: Potiče iz Italije

Zinfandel: Obično je poreklom iz Kalifornije

Côtes du Rhône: Potiĺe iz Francuske

Bordeaux: Poreklom je iz Francuske

(izvor: Wikipedia)

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.00 (4 glasova)

Belo vino 

Belo vino nije belo već je žuto odnosno kreće se u spektru od bledo slamaste, preko svetlo zelenožute, žute do tamno zlatne. Odmoćen je naziv belo vino I gotovo uvek se koristi.  Osnovni zahtev za fermentaciju belog vina je da temperatura bude između 15 i 18° C. Na višoj temperaturi gube se aroma i svežina.Bela vina se spravljaju od belog grožđa ali se mogu spravljati i od crnog grožđa jer crveni pigment se nalazi samo u pokožici a ne u mesu bobice grožđa. Zbog toga , kada se vrši presovanje takvog grožđa, dobijeni sok ne sadrži pokožicu, sok je tada beo kao da je spravljen od belog grožđa. 

*Popularna bela vina:

Chardonnay: Može biti iz Kalifornije, Australije, Francuske, ili gotovo svakog drugog kraja

Sauvignon Blanc: Može biti iz Kalifornije, Francuske, Novog Zelanda, Južne Afrike, ili drugih krajeva

Riesling: Može biti iz Nemačke, Kalifornije, Njujorka, Vašingtona, Francuske, Austrije, Australije i drugih mesta

Pinot Grigio ili Pinot Gris: Može biti iz Italije, Francuske, Oregona, Kalifornije i drugih mesta

Soave: Potiče iz Italije

(izvor: Wikipedia)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.00 (4 glasova)

Stono, kvalitetno, vrhunsko, prediktivno, arhivsko, specijalno, penušavo vino

Stono vino je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze. Ovo vino ne može nositi oznaku sorte. 

Stono vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa, a koje potiču iz jedne vinogradarske regije.

Kvalitetno vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koja potiču iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptičkim svojstvima značajnim za ekološke uslove i sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnegovano u toj podregiji. 

Vrhunsko vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od određene sorte ili grupe sorti grožđa koje potiču iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s izrazito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i hemijskim svojstvima značajnim za ekološke uslove položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti i odnegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvata određeni položaj. 

Ako vino nosi oznaku sorte, mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa sorte čije ime nosi. 

Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uslovima dozrevanja, načina berbe i prerade daju poseban kvalitet, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje.

Predikatna vina su:
- Kasna berba - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94° *Oechsla. 
- Izborna berba - vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožđa, čiji mošt sadrži najmanje 105° Oechsla. 
- Izborna berba bobica - vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plesni napadnutih bobica čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla. 
- Izborna berba prosušenih bobica - vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla. 
- Ledeno vino - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla. 

Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uslovima čuva duže od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od čega najmanje tri godine u boci. 

Specijalna vina su vina dobijena posebnim načinom prerade grožđa, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentrisanog mošta i mirišljavih ili drugih dopuštenih sastojaka biljnog porekla. 

Specijalna vina su: 
- desertno vino, 
- likersko vino, 
- aromatično vino. 

Penušava vina su vina koja uz ostale određene sastojke sadrže i povećanu količinu ugljen-dioksida, zbog kog se pri otvaranju boce razvija obilna pena. 
U penušava vina ubrajaju se prirodno penušava i gazirano penušava vina. 

( izvor: Wikipedia)

 

Vrste vina

vrste vina, vino, belo, crno, crveno, rizling, sampanjac, vinarije

 

Vinarije

vinarije, vina, recept, kuvar, belo, crno, crveno

Go to top