1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.27 (15 glasova)

Hrono ishrana - šta i kako?

Kad se pažljivo bira vreme obroka i vrsta namirnica koju unosimo, više ne dolazi do skladištenja masnoća u odredjenim zonama tela i time se oblik tela za kratko vreme menja. Prioriteti u dnevnom rasporedu obroka su na doručku i ručku, koji su i najčešće zanemarivani obroci.

 Obavezno je jesti ujutro
 Izmedju svakog obroka trebalo bi da prodje najmanje 3, a idealno je 4 sata
 Obavezno je jesti samo odredjenu vrstu namirnica u odredjeno vreme u toku dana
 Ne postoje ograničenja u količini unosa hrane
 Zabranjen je unos svih pića koja sadrže veštačke zasladjivače
 Ne preporučuje se kombinovanje proteina i ugljenih hidrata za ručak i večeru
 Zabranjene su sve vrste « grickalica » izmedju obroka
 Voće se ne jede ujutro
 Slatkiši se ne smeju jesti uveče
 Testenina se ne sme jesti uveče (paste, pica, hleb..)
 Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) se jedu najkasnije do 15 časova
 Kravlje mleko nije hrana koju ljudi mogu lako variti, a iako se i dalje oko toga polemiše danas u svetu, hrono nutricija ga u potpunosti zabranjuje, ne pije se, niti se stavlja u kafu. Dozvoljeno je mleko koristiti ponekad u nekim kuvanim jelima, a kiselo mleko i sir su dozvoljeni.

Da bi hrono nutritivni režim dao najbolje rezultate, potrebno je obaviti testiranje netolerancije na hranu. Ovo podrazumeva precizno ispitivanje koja se namirnica može iskoristiti za stvaranje energije na ćelijskom nivou bez štetnih ostataka, a koje namirnice treba izbegavati. Testiranje intolerancije na hranu se obavlja pomoću nekoliko metoda.

Najpreciznije je genetsko ispitivanje, ali ono obuhvata veoma mali broj namirnica i najčešće se obavlja kad postoje neke ozbiljne bolesti - u cilju odredjivanja namirnica koje će kod pacijenta izazvati ili pogoršati osnovnu bolest. Mogu se zatim, testirati antitela iz venske krvi, a rezultat se dobija za 16-19 namirnica, što je s jedne strane veoma mali broj, ali dobijamo tačan spisak klasičnih alergena, odnosno supstanci iz namirnica koje nam izazivaju alergije na hranu. Zamerka je u tome, što kad dobijemo loš razultat, on se uvek odnosi na grupu namirnica (na primer antigen iz žitarica). Pri tom ne znamo koja tačno namirnica unutar grupe nije dobra za nas. Izbacivanje čitave grupe je veoma teško i stresno. Metoda je veoma skupa. Sledi testiranje na krvne grupe, uzimanjem krvi iz prsta i obeležavanjem namirnica koje se nalaze u priručniku o odgovarajućoj ishrani prema krvnim grupama. Takodje postoji i metoda proučavanja žive kapi krvi, ali se ovom metodom ne može odrediti netolerancija na namirnice, već pojava patoloških oblika crvenih i belih krvnih ćelija, postojanje parazita ili kristala holesterola. Rezultati ovih testiranja se šalju poštom, nedostatak je što se pri tom ne obavlja pregled pacijenta, niti se odredjuju antropometrijske mere ili biohemijske analize. Testom krvi iz krvne grupe se ispituje veći broj namirnica, nego u genetskom testu i kod onog koji odredjuje antitela, ali ovaj test podrazumeva da je svaki čovek pripadnik, uslovno rečeno jedne četvrtine populacije na planeti (krvne grupe A, B, AB, O), pa je prilično uopšten i ne ispunjava krajnji cilj da svakom čoveku napravimo njegov individualni jelovnik. Postoji i testiranje na 230 namirnica putem venske krvi. Ovom metodom se zapravo takodje odredjuje krvna grupa, zatim vrednost holesterola, triglicerida i šećera u krvi, a ovi rezultati se uz podatke iz upitnika ubacuju u kompjuter koji daje korelaciju faktora rizika. One namirnice koje mogu uticati na vrednosti ovih parametara i na taj način predstavljati rizik, beleže se kao negativne. Tako se dobija veoma restriktivna lista.

Pacijenti koji primenjuju ovaj restriktivni režim mogu smršati i više od 15 kilograma za relativno kratko vreme, ali usled obimnosti negativne liste (zabranjena hrana), koja izaziva frustriranost, skoro uvek dolazi do vraćanja izgubljenih kilograma, u proseku nakon tri meseca primene, kad većina pacijenata počne da unosi namirnice druge vrste.
U praksi Anti Aging medicine, najčešće se primenjuje neki od biorezonantnih testova odredjivanja netolerancije na hranu. Test sistem bi trebalo da bude u mogućnosti da ispita više stotina različitih namirnica, koje naš organizam može ili ne može tolerisati dobro. Danas ima nekoliko takvih programa, a najpoznatiji i veoma tražen je MORA biorezonantni test, koji se obavlja na aparatu MORA Super. Ovaj aparat je dizajniran od strane najpouzdanijeg svetskog proizvodjača pejs mejkera, lidera u proučavanju biopotencijala organizma, kompanije Medtronik. Pacijentu se izmere sve neophodne fizičke mere, uzme detaljna anamneza, odredi lipidni status, nivo slobodnih radikala i biokapacitet krvne plazme da se odbrani od slobodnih radikala. Lekar specijalista na osnovu svih parametara kasnije u toku testiranja odredjuje dijetetski režim, ali daje i savete u vezi sa opštim zdravljem. Mora Super test se obavlja po sličnom principu koji se koristi kod merenja EKG signala. Signali se odredjuju putem 4 elektrode (na rukama i stopalima).

Naše ćelije imaju odredjene bio fizičke potencijale, koji se mogu precizno kompjuterski izmeriti, a softver već poseduje bio-fizičke parametre za preko 620 namirnica, alergena i ostalih supstanci (pesticidi, dlake domaćih životinja, biljne polene, teške metale, itd). U toku merenja ćelijskih potencijala, dobijeni parametri se putem kompjuterskog programa matematički sravnjuju i time se dobija veoma precizna vrednost koja se se pretvara u signal, a ovaj se prikazuje brojčano na ekranu aparata. Testiranje traje oko 40 minuta, pacijent je sve vreme povezan elektrodama za test sistem i odmah dobija detaljan prikaz namirnica koje mu potencijalno mogu nauditi, ili koristiti, kao i savet nutricioniste. Velika prednost ovog sistema je u tome što pacijenti, osim negativne liste, dobijaju i listu namirnica koje su izuzetno zdrave za njihov organizam i koje mogu pomoći u održavanju vitalnosti i produžetku života.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.50 (7 glasova)

Hrono dijeta - princip 

U dijetetici je od osnovnog značaja primeniti znanja o hronobiologiji, vrsti namirnica, iskoristljivosti, kao i o vremenu kad se elementi skladište, a kad se energetske rezerve otpuštaju iz adipocita.
Samo dobrim kombinovanjem ovih principa, mi već imamo zdrav pristup ishrani i time pomažemo uspostavljanju ravnoteže u telesnoj težini koja je idealna za nas.

Ujutru ćelije našeg tela zahtevaju energiju i tada adipociti otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego bilo kad kasnije u toku dana. Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se skladište i otpuštaju, je upravo ujutru.
To su ugljeni hidrati i masti. Eliminacija doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane
aktivira adipocite da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno. Ako ujutro preskačemo obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umesto da dodje do jutarnjeg oslobadjanja rezervi, uz aktivnost kortizola, naše telo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranjivih supstanci. Uveče se moramo prebaciti na ekonomičniji bio-mod, jer je to vreme kad telo prirodno skladišti mast. Ali, ćelije su već zamorene i lenje, (kortizol, hormon budnosti se mnogo manje luči, počeo je da se luči hormon sna) i ćelije po liniji manjeg otpora, žude za brzim šećerima,
da bi ih lakše i sa manje napora uskladištile. Ako uveče unesemo masnoće i šećere, mi smo upravo dodali materijala našim ćelijama da uskladište ekstra mast, tačno na vreme kad one to i inače rade, i kad je oslobadjanje masti samo simbolično, bez obzira na fizičku aktivnost (ponavljamo da vežbe nakon 20h uveče muče naše telo, mi takvom aktivnošću veštački održavamo nivo kortizola, to jest utičemo na usporavanje pada nivoa kortizola u krvi i odlažemo lučenje drugih neophodnih hormona, koji učestvuju u reparaciji, odnosno popravci ćelija i pravljenju zdravog imuniteta).
Najlakši način da izbegnemo sve probleme je pridržavanje unosa hrane od 3 puta u toku dana, (od 8h do 20h, sa pauzom od 4 sata izmedju obroka) a naročito je važno u toku prepodneva uneti najveću količinu različitih hranjivih supstanci.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.64 (7 glasova)

Šta je Hrono program ishrane?

Ovaj program je prvi ove vrste registrovan u našoj zemiji, a jedinstven je po tome što pomaže svakom čoveku da ostvari ideainu težinu istovremeno sa postizanjem idealnog zdravlja.

Registrovan je u Srbiji 2009. god i patentiran pod nazivom: Hrono ishrana dr Gifing

Program hrono ishrane omogućava da se bez velike muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namimica i dobrih kombinacija različitih namirnica, koji se mogu primeniti na svim geografskim širinama i dužinama, u svakoj prilici, u školi, na poslu, kod kuće, na odmoru ili poslovnom putovanju.

Naročito je značajan po tome što se sva pravila mogu primeniti unutar porodice i sto se deca mogu veoma rano pravilno usmeriti ka cilju da imaju dug i zdrav život.

Oni koji su oboleli od najčešcćh savremenih bolesti metabolizma za 10 do 30 dana smanjuju vrednosti holesterola, triglicerida i šećera.

Program zadaje neka pravila i postoje zahtevi kojih se moramo pridržavati, s druge strane, restrikcije su minimalne i lako se podnose.

Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih onih koji su se potrudili da nauče osnovne fizioloske procese i primene sva pravila.

Program ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje namirnica i odredjivanje količina hrane, ne postoje jelovnici, kao ni zadati recepti. Naprotiv, filozofija programa je u tome da svaki čovek dobije znanje koje ce biti osnov za njegovu sopstvenu inicijativu, maštovitost i snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama.

Prednost programa hrono ishrane je u tome sto se nikada ne javlja takozvani jo-jo efekat (gubljenje-vraćanje težine), a metabolički poremećaji se trajno rešavaju.

Usiov za primenu ovog programa je samo postojanje želje i dobre volje da se malo uči i da se znanje primeni. Onaj ko nauči ove principe ima obavezu da obuči najmanje jednog čoveka pravilu hrono ishrane i da se oseća dobro što je jos nekom pomogao!

Svako treba da ima dovoljno znanja da sebi ostvari zdravlje, da se bavi preventivom, odnosno sprecavanjem nastanka bolesti. Ovaj program preporučuje odredjenu kombinaciju vitamina i antioksidanasa, minerala i aminokiselina. Ovi protokoli ubrzavaju rezultate, detoksikuju jetru, čuvaju pankreas od metaboličkih oscilacija i omogućavaju trajnost postignutih efekata. 

Osnovna ideja za režim ishrane po satnici, potekla je od francuskog lekara Alain Delabosa, koji je registrovao svoj program 1986. godine. Program je pretrpeo brojne promene u svetu do sada.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.80 (5 glasova)

Napitak za energiju 

Potrebno vam je:

3 do 5 prepeličjih jaja, 25 g kokosovog ulja, 

25g putera, kasicica kakao praha, cimet,

cetvrtina kasicice kurkume, malo slatke pavlake,

stevia

recept:

Stavi se sve u dublji sud. Ugrejati do ključanja 1 dl vode ili 1 dl mleka i naliti preko. Dobro umutiti mikserom. Dobije se napitak sličan čokoladnom mleku.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.33 (12 glasova)

SOKOVI I ŠEJKOVI (SMOOTHIE) ZA SPORTISTE!

*Crvena snaga

Sastojci:

- 1 cvekla - 2 šargarepe - 2 jabuke - 1 narandža - 1/4 ananasa

Priprema: Sve sastojke oprati, iseckati i iscediti u sokovniku.

*Savršen napitak

Sastojci:

- 2 jabuke - 1 limun - 4 šargarepe

Priprema: Sve sastojke dobro oprati, iseckati i iscediti u sokovniku.

*Sok od anansa i sveže nane

Sastojci:

- 4 šargarepe - 1 jabuka - 1 narandža - 1/4 ananasa - 1 šaka sveže nane

Priprema: Sve sastojke oprati, iseckati i iscediti u sokovniku.

*Sok za snagu

Sastojci:

- 4 stabljike celera - 3 stabljike peršuna - 4 šargarepe - 4 jabuke

Priprema: Sve sastojke iscediti u sokovniku.

*Energetski sok

Sastojci:

- 3 pomorandže - 5 šargarepa - 1 cvekla

Priprema: Sve sastojke iscediti u sokovniku.

*Energetski eliksir

Sastojci:

- 2 šargarepe - 2 paradajza - 2 jabuke - 1 krastavac - 1/4 ananasa - 4 manje cvekle (ili 2 veće) - 1 parče đumbira (oko 2,5 cm) - 1 limun - 2 paprike

Priprema: Sve sastojke oprati, iseckati i iscediti u sokovniku.

*Energetska bomba

Sastojci:

- 1,5 šolje iseckanog ananasa - 1,5 šolje iseckane papaje - 2 šolje spanaća - 1 šolja kokosove vode ili mleka od bilo kog orašastog ploda.

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.

*Šejk za snagu

Sastojci:

- 1/3 šolje suvih šljiva - 2 banane - 1 šolja jagoda - 1 šolja borovnica - 2 šolje spanaća - 3 supene kašike konoplje u prahu - 2 supene kašike meda - 1 supena kašika susama - 1 supena kašika mlevenog lanenog semena - 2 supene kašike sirovog suncokreta - 1,5 šolja vode

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.

*Visoko-proteinski šejk

Sastojci:

- 2 supene kašike sirovog suncokreta - 2 supene kašike badema - 2 supene kašike oraha - 2 supene kašike mlevenog lanenog semena - 4 šolje vode - 1 šolja jagoda (ili malina, kupina) - 2 zamrznute sveže banane - 2 supene kašike meda ili agave ili melasa sirupa

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.

*Šejk za sportiste

Sastojci:

- 2 pomorandže - 2 banane - 1 breskva - 6 urmi - šaka indijskog oraha

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.

*Šejk za jake mišiće

Sastojci:

- 2 banane - 2 šake iseckanog ananasa - 1 mango - 5 urmi - šaka indijskog oraha

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut

*Sportski šejk

Sastojci:

- 1 avokado - šaka jagoda - šaka manga - šaka peršuna - šaka badema - 1 šolja vode

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati jedan minut.

 

Prijatelj sajta

Go to top